torsdag 10. juli 2014

Flerårige planter

Flerårige planter , planter som lever over flere vegetasjonsperioder og som oftest blomstrer flere ganger. Kombiner ulike stauder og lag fantastiske staudebed med blomster i dine favorittfarger. Stauder krever lite stell og kommer igjen år etter år.


Hageplanter er flerårige planter som kommer igjen år etter år og blir finere for hvert år. Uansett hva slags hage eller uterom du har kan hageplanter brukes og våre kunnskapsrike gartnere hjelper deg gjerne med en enkel hageskisse og valg av hageplanter som passer for deg. Stauder er flerårige planter som visner ned hver høst, og kommer igjen hver vår.

Det er lettstelte planter , og de kan gi blomsterflor hele sommeren gjennom. Tulipaner er for det meste ettårige planter. Man bør derfor kanskje ikke forberede seg på å få tulipaner som enkelt og greit kommer til å fortsette å vokse i hagen år etter år.


Det finnes derimot en del flerårige arter som produserer nye løker, slik at de fortsetter å blomstre også etter ett år. Sitrusplanter er planter som er for lite hardføre til å klare seg i en norsk hage, de må i så fall stå i vinterhagen store deler av året. Klimasonene gjelder som sagt bare for flerårige planter som busker, trær og stauder – kjøper du sommerblomster trenger du ikke å tenke på H-sone. Ettårige planter , planter som fullfører sin livssyklus i løpet av ett år.


De fleste overvintrer som frø.

Vinterannuelle planter spirer derimot om høsten og overvintrer som små frøplanter, f. Hvor kjøpe urter: Du kan både kjøpe ferdige planter og kjøpe frø. Eller du kan be slekt og venner om en del av deres planter. Der findes planter , som blomstrer i flere år, og ikke behøver den helt store pleje for at holde sig pæne. Det er planter , der er perfekte til dem, som ikke har verdens grønneste fingre eller tiden til at vedligeholde en stor have, men alligevel gerne vil have nogle farverige og flotte bede.


Slike planter har egenskaper som er livsviktige for at de skal kunne blomstre, vokse og trives i vår varierte landsdel. Planter med tilsynelatende samme navn, men uten slike stedsangivelser bak latinnavnet, kan være en bortkastet investering. Skal hagen din bli frodig, er utvalgte planter svært viktig for resultatet. De finnes i et stort utvalg av arter, både blomstrende og grønne.


Tradisjonelt plantes de i bakken, men mange stauder er også dekorative og lettstelte i store potter. På denne måten kan alle dyrke stauder både på terrassen, balkongen og i entréen. I tempererte strøk skjer planteveksten vår og sommer.


De cellene som avsettes i veden om våren og forsommeren har tynnere vegger og større diameter enn de som lages seinere på sommeren, hvor andelen trakeider øker. Flerårige grønnsaker kan sankes allerede om våren, og da kaller vi det naturligvis for våring. Urfolk i hele verden har benyttet seg av matplanter som gir føde vår, sommer og høst.


Ved å klippe dem tilbake vil de få kraftigere planter , men du vil savne rattlene. Det er enklere å bare plante dem i midten av andre planter som vil støtte dem.

Geitskjegg (Aruncus dioicus) Det må være noe om planter som sender opp blomsterplumer som gjør dem så lave vedlikehold. På den baggrund kan man jo godt undre sig over, at vi bare tager os råd til at smide alle de trætte sommerblomster på komposten, når haveåret er omme. Så er der mere ræson i at bruge flerårige planter i krukkerne. Buske, træer og stauder, der kommer igen år efter år og bare skal stilles lidt fornuftigt inde under tagudhænget om.


Mens de nedvisnde sommerblomstene kan kastes på komposten når høsten kommer, må de flerårige plantene gjøres klar til vinteren som er i anmarsj. Planter i potter er sårbare for frost fordi røttene er over bakkenivå, og sidene på potten isolerer ikke alltid så godt, sier forfatterene av Den store hageboken. Planteskolen ligger i Sør-Troms, og er spesialister på hardføre planter.


De produserer og selger: ett- og flerårige urter, blomsterløk, bærbusker, prydbusker, nåletrær, hage- og allè-trær, roser, hekkplanter, rhododendron, klatreplanter og har et stort utvalg av stauder. Korte, men gode plantebeskrivelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg