onsdag 17. februar 2016

Svartelistede planter

Svartelistede planter

Eksempelvis er eple, rips, syrin og hagestemorsblom svartelistet, men ingen av dem er forbudte. Så, lurer du på hvordan du skal forholde deg til de svartelistede plantene? Planter på veg over hagegjerdet.


Dei fleste framande artane vi har i Noreg er karplanter. Mange av desse har i fleire hundre år blitt dyrka i hagar og parkar, og vore til glede for både menneske og dyr. Utfordringa er når desse framande plantene er på veg over hagegjerdet og påverkar heimlege artar og naturtypar negativt.


Ikke spre hageavfall med svartelistede planter i naturen. Det er forbudt å omsette en del av plantene på svartelisten, sier Bjarte Rambjør Heide i Miljødirektoratet. Fremmedartslista er en oversikt over fremmede arter i Norge. Arter som opptrer utenfor sitt naturlige utbredelsesområde regnes som fremmede arter. Når du handler eller bytter planter , bør du være oppmerksom på at det kan være med følgeorganismer som kan bli vanskelige å bli kvitt seinere.


Svartelistede planter

Finner du svartelistearter i naturen, så meld fra på artsdatabanken. Slik kan du levere svartelistede planter. Fremmede planter hører hjemme i annen natur enn den vi har i Norge.


Svartelistede planter må ikke leveres sammen med annet hageavfall. De fleste er harmløse og kan plantes uten problemer, men noen av dem sprer seg lett. Slike planter kan invadere naturområder i nærheten og presse ut de naturlige artene. Andre planter sprer seg med rotskud og det gjelder for eksempel rynkerose (Rosa rugosa) eller ungarsk syrin. Og til slutt er det noen planter som er uønsket fordi de sprer plantesykdommer.


Svartelistede planter

Noen synes ikke gjør så mye om hageplanter sprer seg i naturen, fordi for eksempel lupiner er penere enn brennesle. I vedlagte liste finner du hvilke planter som er forbudte og hvilke som blir det. Det finnes mange eksempler på at man blander sammen forbudslisten og svartelistede planter.


Disse plantene sprer seg aggressivt, er livskraftige og danner tette bestander som fortrenger andre vekster. Flere av plantene på svartelista er vanlige hageplanter som har spredd seg ut i naturen og kalles hagerømlinger. Har du svartelistede planter i din hage? De fortrenger naturlig vegetasjon i området, legger hun til.


Svartelistede planter

De hjemlige artene blir rett og slett utkonkurrert og biologisk mangfold går tapt. De er nemlig svartelistede arter i Trondheim. I dette prosjektet ville jeg tegne pressede, svartelistede planter.


Det ble krevende, for noen kan bli fire-fem meter høye. Jeg måtte velge ark som går ned i den største kofferten min, så utstillingen blir et puslespill hvor hver plante må fordeles på flere ark. Ytterligere svartelistede planter med svært høy risiko er til salgs.


Elleve av tolv forhandlere unnlater å informere om fremmede planters skadevirkninger. De kan ikke selge forbudte varer over disk i Norge! Her må bransjen rydde opp, sier Håpnes. Her er hele listen over forbudte og svartelistete planter til salgs.


Hva er svartelistede planter , da? Vanligvis er det en kombinasjon av flere faktorer som fører til at en art står på Rødlista.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg