fredag 18. mars 2016

Järnvitriol

Järnvitriol är en populär, men också missförstådd produkt. Med svagare eller mer koncentrerad vitriollösning (även kopparvitriol blandat med järnvitriol förekommer) kan man på kort tid nå fram till en färgton som ganska väl överensstämmer med ytåldrat trä, som fått sin gråa färg av väder och vind. Eventuellt har järnvitriol en svagt mögelhämmande verkan, men för övrigt är det varken en traditionell eller skyddande ytbehandling utan har främst använts för att snabbt ge träet ett åldrat intryck.


Välj bland varor inom många olika kategorier: Möbler, En riktig GYSINGE jul , Textil, mattor och gardiner, Böcker, Krukor och keramik, Glas och porslin. I kalkfärg för husfasader har järnvitriol ofta använts för att ge en gul eller gulorange kulör. Kulören utvecklas successivt efter målningen i takt med att järnsulfatet omvandlas till det som i dagligt tal kallas rost.

Då kulören väl utvecklats är den synnerligen beständig. Påføring av jernvitrol er en metode for gråning av treverk, først og fremst gran og furu. En behandling med jernvitrol gir etter en tids.


Jag läste nånstans att järnvitriol i sig inte har några skyddande egenskaper, men att det drar ut träets naturliga oljor till ytan och skyddar på så vis. Men hur detta påverkar tryckimpregnering (som väl till stora delar består av kopparvitriol) kan jag inte riktigt räkna ut. Avslutande tankar om järnvitriol Innan du funderar på hur du vill göra bör du veta om att det går alldeles utmärkt att uppnå mer eller mindre samma gråa färg genom att inte behandla fasaden alls. Det man dock riskerar är att få större skiftningar under taksprång osv där solen inte kommer åt lika bra.


Det säljs järnvitriol för användning mot både sniglar och mossa. Entusiaster tillverkar skrivbleck av järnvitriol blandat med garvsyra.

Kanske något att pröva om du vill att huset ska ha en blå ton. För färgning av obehandlat trä och som reduktionsmedel. Tillsätt lite såpa elle. Behandling med järnvitriol är en kemisk behandling och ska inte liknas vid en traditionell behandling med lasyr eller täckfärg.


Slutresultatet blir en stilren grå kulör som smälter in i naturen och vårdar träet. Jo jo, säger du aningen skeptisk, för du har läst att trä utan skyddande färglager bryts ner av solljus. Tjärvitriolen innehåller balsamter-pentin.


Det har du alldeles rätt i, men det går så oändligt långsamt. Alltid med snabb leverans! Professionell rådgivning. Vitriololja är detsamma som koncentrerad svavelsyra. Ledet olja har uppkommit med anledning av att svavelsyra i hög koncentration får en.


Lösningen stryks på virket med en pensel. Efter några månader ändrar träet gradvis kulör och antar en grå nyans - ju starkare koncentration, desto mörkare blir träet. Man kan säga att järnvitriol är samma sak som järnsulfat och när man vill järnvitriol köpa så är det viktigt att betänka hur medlet ska användas.


Järnsulfaten är fririnnande och lättlösligt i vatten. These compounds exist most commonly as the heptahydrate (x = 7) but are known for several values of x. The hydrated form is used medically to treat iron deficiency, and also for industrial applications.

Ger en vindpinad nyans. Har du ett rött, svart, grönt eller brunt hus som tidigare har målats med slamfärg och nu börjar se slitet ut? Eller kanske en grå husfasad som har behandlats med järnvitriol ? Här kommer snabba tips! Det råder delade meningar om huruvida det skyddar träet eller inte. Vissa menar att det har en mögel- och svamphämmande verkan medan andra hävdar att det gör varken från eller till.


Strykes med pensel eller sprutas på. Rusta - Mycket för pengarna. Skapa ett trivsamt och personligt hem! Nya TREBITT Oljelasyr är särskilt utvecklad för att beskydda och bevara träets vackra och naturliga utseende.


Jag har under försommaren gått loss och målat på både det ena och det andra som gamla trälådor och en nybyggd trapp på vår altan i impregnerat virke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg