torsdag 3. april 2014

Hvit farge på hus

Store hus kan med fordel males mørkere farger. Store, helt hvite hus kan lett bli litt ruvende og kontrastfylte til omgivelsene. En hvittone trenger ikke brekkes mye for at den plutselig føles mykere og mer omgjengelig.


Uansett ser vi stadig at flere velger mørkere farger til huset i disse dager. Oppleves som lun og varm i tonen. Denne fargen er ofte benyttet som standard hvit på ferdigmalte hvite detaljer som vinduer og dører.

Hvite , rene hus – år etter år! Her i landet er det svært vanlig å male huset i en hvitnyanse. Den selvrensende husmalingen OPTIMAL OptiWhite er en gladnyhet for alle kvalitetsbevisste nordmenn med hvite hus.


Detaljer som dette har alt å si for hvordan sluttresultatet blir når du skal bygge hus. Men å se en husmodell i katalogen og prøve å se for seg hvordan huset blir med andre eksteriørdetaljer, det er ikke lett. Derfor har VestlandsHus et verktøy som hjelper deg sette farge på ditt neste hus. Les dette hvis du vurderer hvitt eller grått hus. SKAL DU ENDRE FARGE PÅ HUSET TENK PÅ FØLGENDE: Først og fremst, så tenk på at fargen oppleves både lysere og mer intens når den blir malt på en store flater utendørs.


Fargene ser gjerne litt skitne ut på fargekartet, det er med hensikt, de er tilsatt en del sort, og inneholder.

Gjør du som flertallet og velger hvitt til huset ditt, så er det flere ting du bør passe på for å få et godt resultat. Ferdigmalte vinduer kommer ofte i Bomull og velger du klassisk hvit på fasaden din, så vil du få et hus med gule vinduer og en kritthvit vegg, advarer Klæboe Mørkve i Jotun. Dersom du bruker samme farge på staffasjen som på kledningen kamufleres staffasjen, og dersom du bruker en kontrastfarge, fremheves den. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. I funksjonalismen brukes en rekke farger på hus.


Det er ikke så lett å finne klare tendenser. Toetasjes hus hadde ofte ulike farge på etasjene. Ellers var avdempede, lite mettede farger brukt: blekgult, tomatrødt, eplegrønt, men også sterkere farger som sitrongult, oransje og skarp blått. Hvilken farge skal du ha på huset?


Styr unna trendfella, og se heller på helheten huset er en del av og hva du liker. Da finner du fargen du vil trives med lenge. Det finnes mange variasjoner av hvitt , og fargedesigneren anbefaler å vurdere nøye hva som passer best til ditt hus og dine detaljer: – Her er det flere ting å ta hensyn til: Den arkitektoniske stilen på huset og farge på vinduer, samt detaljer som taksten, husets plassering i natur og omgivelser, og eventuelt farger på nabohus. Jeg liker best hvit , gul eller rød.


Blå og grønn kan også være fint hvis det ikke er for mørkt. På hus med farge synes jeg det er finest med hvite karmer og lister. Vi har hvitt hus med kongeblå dobbeldør.


Det synes jeg er veldig fint. Liker ikke brune, grå og sorte hus.

Solens refleksjon på hvite flater kan bli blendende, derfor er det lurt å brekke hvitfargen med litt gult og litt sort. Huset vil likevel oppfattes hvitt. Lyse farger forstørrer huset, slik at hvitt hus vil se større ut. Da vet du litt mer om hva fargene gjør med husfasader. Hjelp med fargevalg får du i faghandelen din.


Snakk om løst og fast med andre Mammanettere. Forøvrig har huset stående kledning, hvite karmer og svart glasert takstein. Vi skal legge belegningsstein i gråmix.


Erfaringer og råd tas mot med takk! Vi beveger oss bort nå bort fra hvitt. I følge malingsprodusentene velger vi nå dypere og mørkere farger når vi skal male huset.


De varme, rene gråtonene faller i smak hos de fleste, nesten uansett stil på huset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg