onsdag 23. august 2017

Lage mur i hagen

Enkel muring og støpearbeid i hagen kan du gjøre selv. Det er morsomt, og du kan spare en del penger på egen innsats. Husk at mur og pussesand skal ha maks kornstørrelse på 3-mm. De fleste byggevarefirmaer leverer støpesand i løs vekt eller sekk.


Til støpearbeider brukes en annen sement, såkalt Standardsement FA.

Lover og regler for bygging av mur. Husk også å sikre murer over meter mot mulige fallskader. Støttemur høyere enn meter må vurderes og dimensjoneres av en faglig kvalifisert person. En liten støttemur er enkel å lage selv.


I tillegg er den både dekorativ og praktisk for avslutning av en skrånende tomt, eller av ulike platåer i hagen. Bak støttemuren kan du plante vekster som ytterligere vil fremheve steinmuren og gi uteområdet et flott utseende. Også rundt bed kan en liten mur skape trivsel og stemning.


Idèer til mur i hagen.

En hagemur kan være så mangt. Den kan støtte opp en skråning, eller danne en vakker ramme rundt hagen. Sterkere mur med støttemurblokker Du får også en sterkere mur av støttemurblokker fordi bakkanten låser skiftene fast i hverandre slik at enkelte blokker ikke kan presses ut av muren.


I forhold til heller og stein er støttemurblokkene raskere å mure me det er lettere å få et fi nt resultat, og du kan være sikker på at muren blir stående år ut og år inn. I mange tilfeller behøver du ikke engang å mure. På kort tid kan du tørrstable en pen og praktisk støttemur i hagen. En fordel med en tørrstablet mur , er at den er vedlikeholdsfri og dessuten kan ta opp betydelige telehiv og setninger i grunnen uten å sprekke. Med en pergola i hagen , får du et ekstra rom som oser av hygge.


Har du en åpen plass eller en belegning som trenger noe ekstra, er det et godt alternativ å lage pergolaen. Og vil du i tillegg at stedet skal være skyggefullt, er det enkelt å plante klatreplanter på pergolaen. Se hvordan du går frem steg for steg for å bygge en pergola her. Anleggsgartneren bruker gummiklubben til å banke på betongen og komprimere den. Støttemuren skal nå stå i et døgn før du kan legge jord opp langs den.


Denne teknikken kan du bruke både hvis det allerede er forskjellige høydenivåer og hvis du vil lage det. En fleksibel mur som enkelt følger formene i hagen. Muren kan settes opp som rett, buet eller i sirkel.

Vi jobber videre med vår nye uteplass i Spirea- hagen. Siste prosjekt var å lage en liten natursteinsmur som avslutning på et felt med heller. Etter å ha hatt kontinuerlige utgravninger i hagen vår i flere måneder nå, har vi mer enn nok stein. Hva med å bruke noen av de peneste steinene til å lage en liten mur i naturstein? Fyll i sand og strø litt sement på toppen.


Dreneringsrøret plasseres i bakkant mur , på avrettingslaget. Komprimer lagvis etter hvert som massene fylles på. Ikke komprimer nærmere enn meter fra muren. Når man skal opparbeide et nytt uterom, vil det være behov for ulike typer pukk og grus.


Det kan være som bærelag, drenerende masser, avretningsmasser etc. Om du vil ha nye øyne på denne problemstillignen kan du lage en ny tråd:. Forside Hage og uterom Tomtegrenser og mur rundt hagen.


Mur av ferdigkjøpte betongelementer er en enkel måte å lage mur på. Velg elementene med tanke på murens størrelse og funksjon. Lecablokker med mørtel i fugene. Da vi tok vår utdannelse i England var det mye fokus på fliser og støpte dekker. Dette er fint, men gir oss ofte problemer i Norge.


Når man etablerer en hage i Norge skal man huske på at vi har mye frost og telehiv i mesteparten av landet. Man sparer seg for mye bekymring ved å velge belegningsstein og heller. Ved bygging av en stor terrengmur kreves det kunnskap for å bygge og det krever stor stein. Hva med å bygge en støttemur for å ramme inn innkjørselen eller lage en spennende terrasse i hagen ? Mindre murer derimot kan du bygge selv. Benytt støttemur til å øke bruksarealet på gårdsplass og i hagen din.


Vi har mange ulike typer mur i betong og naturstein – for de små oppgavene som hagemur og blomsterbed til murer for de ‘’store høyder’’. Huset vårt er nettopp ferdigstilt og nå må vi planlegge utearealet. Hagen vår ligger ca meter over veien nedenfor med en bratt skråning ned til veien. Vi ønsker å bygge en støttemur i enden av hagen og fylle i med jord slik at vi får en større plen og slipper en bratt skråning. Herregård mur er svært fleksibel og dekorativ.


Formatet er anvendelig og det rustikke uttrykket gjør den egnet som kantstein så vel som til å lage små murer, trapper, blomsterbe utegrill osv. Bare fantasien setter grenser. Fås i fargene gråmix, brunmix og rødmix.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg