fredag 30. mai 2014

Olje treverk

Påse at overflaten er ren, tørr og uten olje og fett. OWATROL OLJE er en allsidig, sterkt penetrerende, lufttørkende olje som kan brukes alene eller som malingstilsetning. Ved bruk alene gir den en hard fleksibel finish som driver ut all fuktighet og luft fra rustent metall og stopper videre rustutvikling. Ved bruk på treverk fyller den opp treets porer og forhindrer avflassing av maling.


Det er imidlertid viktig at du bruker et rensemiddel som passer til den oljen du tidligere har brukt til benken forklarer Bjørg Owren i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør.

Les også: Interiøreksperter: – La kjøkkenskapene bli grå! Jevnlig innsmøring Når benkeplaten er renset og tørket, må den settes inn med nye lag olje. Rust er ingen hindring. Penetrerer ektremt godt.


Owatrol olje liter. Tørketiden påvirkes kun marginalt. Slik gjør du det: Rengjør trykkimpregnert treverk godt ved bruk av terrasseskrubb eller terrassevasker før du setter det inn med olje.


Tørk av eventuelt overskudd med tørr og lofri klut.

Blandingen av olje (vegetabilsk eller olivenolje) og eddik gjør at gammelt treverk raskt vil se bedre ut, fordi oljen tilfører fett til treverk som er uttørret. Olje bør påføres årlig. Eddiken hjelper til med å løse opp gammel skitt og voks. Eddik brukes derfor også til blant annet til vinduspuss), supplerer Augustin.


Hardvoks- olje er beregnet for ubehandlet eller tidligere oljet treverk. Sørg for at overflaten er ren og støvfri. Rør boksen godt opp, både før og under påføring.


Linmolekylene øker i størrelse når de varmes opp, som alle molekyl. Men størrelsen reduseres ikke når oljen kjøles ned. Dermed består oljen av molekyler i ulike størrelser. De små vil trenge langt ned i tre-verket og legge seg lagvis oppå hverandre.


Hvis vi vil beholde teak-looken bør vel også disse settes inn med olje ? Er det oljer som er spesielt egnet for teak? Trenger man annen type olje siden det er til utendørs bruk? Setter pris på alle tips!


Denne oljen harskner ikke og er veldig bra, har prøvd. Malingen tillater at man går tilbake og etterstryker ved behov.

Peanøtt oljen fåes kjøpt på matbutikker. Men peanøtt oljen kan jeg anbefale. Takk for alle svar, forresten.


Hard Heads pigmenterte treolje er treoljen du velger hvis du vil olje inn utemøbler eller annet treverk og samtidig vil gi overflaten litt karakter. Pigmenteringen i denne treoljen gjør at den gir det malte treverket en mer spesiell egenart, som du ikke får av vanlig, ikke-pigmentert treolje. Med vanlig olje eller voks kan overflaten ofte se gyllen eller lakkert ut.


Dette kan du unngå om du benytter en hvitpigmentert voksolje. Denne type voksolje kan benyttes på alle treoverflater som ikke er malt eller lakkert. Vær imidlertid obs på at brukte kluter kan være selvantennende.


Vann er den beste tørsteslukkeren, men tørk alltid bort hvis du søler det eller annen væske på treverk – grundig. Tre og fukt er nemlig en dårlig kombinasjon. Treet sveller hvis det blir utsatt for mye fukt, og dette kan gi stygge resultater i for eksempel gulvbordskjøtene, påpeker Per Otto Flæte hos Treteknisk institutt. Nytt treverk : Treverket skal.


Kortoljede og harde alkyder holder bedre på fargepigmentene som tilsettes. De gulner mindre, men trenger ikke så lett inn i treverk som de langoljede og mykere variantene. Mindre olje gir en mer tyktflytende beis, mens mer olje gir en tynnere variant som er lettere å påføre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg