tirsdag 7. november 2017

Huset ved moskeen

I åtte hundre år har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Den enorme familien bor i huset ved moskeen , et hus med rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Her er historiene om bomber, penger og forbud.


Dette fargerike familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjonen og om det moderne Iran, historien om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalisme. Huset ved moskéen er en storslått roman. Boka handler om huset ved moskeen i den iranske byen Sandjan, og om familien som bor der.

Huset har vært der i mange hundre år, og moskeens imam har like lenge kommet fra dette huset. Sett fra huset ved moskeen. Sjahens fall Alef lãm mim. I Senedjan i Iran ligger Djomé- moskeen og ved siden af ligger huset , der i over 8år har styret moskéen.


Her bor Aga Djan, som er tæppehandler og basarens vigtigste mand. Hans fætter Alsaberi er imam. Den blinde muezzin med sin søn Shahbal bor i huset , der også rummer koner, børn og bedstemødre.


I mange generasjoner har Aqa Djans hatt kontroll over moskeen i byen og bor i det digre huset ved moskeen.

Der bor han sammen med to brødre med familie, sin egen familie og bestemødrene, som egentlig ikke er bestemødre men tidligere tjenestejenter som flyttet inn i huset ved moskeen som unge jenter, og som drømmer om å få reise til Mekka. Pris kr 1(spar kr 22). Forfatteren vandrer mellom det som skjer i huset med de trettifem rommene, i haven, i landsbyen og de store forandringene som skjer når sjahen må forlate Persia og Khomeini overtar som statsleder i det nye Iran.


Se flere bøker fra Kader Abdolah. Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator. Basaren er byens viktigste økonomiske knutepunkt, og Aqa Djan er både leder for moskeen og basaren.


I tillegg skriver han ned det som skjer i familien og i samfunnet rundt. Boka omhandeler en storfamilie, som bor i et hus ved siden av moskeen i en liten by i Iran. I huset bor en rik teppehandler, byens imam, og en blind bønneutroper som også er keramiker.


I tillegg kommer koner, barn, og bestemødrene (som egentlig er tjenestejentene som har bodd i huset siden de var helt unge). Like lenge har moskeens åndelige leder kommet fra deres familie. Brukt pocketbok i bra stand. Kjøp flere bøker og spar mye porto ! Den gir et bilde av hvordan livet for mange iranerene ble etter at sharen var styrtet og presteskapet kom til makten.


Lærte masse kultur og historie av denne, om livet i Iran før sjaens fall og etter. Masse nye perspektiv. Ulike utforminger av moskeen ble utviklet gjennom tidene, men visse grunnelementer er felles: moskeen er alltid orientert mot Mekka, og orienteringen qibla markeres ved en nisje, mihrab, i veggen inne i moskeen.

Bønn og koranlesing inne i moskeen foregår alltid vendt mot bønnenisjen. Til høyre for bønnenisjen plasseres ofte prekestolen. En moské eller moske (arabisk مسجد masġid) er et muslimsk sakralbygg for bønn og koranstudium.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg