torsdag 5. oktober 2017

Inntil veggen leker

Vi kjenner ikke sanglekenes opprinnelse, men antakelig kom de til Norden i det 16. Gjennom tidene har de forandret karakter, og noen av lekene har tatt form som inntil-vegge-leker. Filmen viser lekene i den form de har i dag, men noen av lekene er også rekonstruert fra gamle dager. Velkommen til Inn-til -vegge-pikenes side!


Småtøsene er ofte å treffe på Gamle Bergen sine arrangement, hvor vi føler oss hjemme.

Det velges en person som er Fargekongen (eller Fargedronningen). Denne personen stiller seg inntil en vegg, et tre e. Marker en startstrek som alle står bak. Nå roper Fargekongen ut en fritt valgt farge, f. De har forandret seg gjennom tidene, og noen har blitt til inntil-vegge-leker.


Disse opptakene er hentet fra dokumentarfilmen Inntil-vegge-leker av Liv Sandberg. Produsent er Svekon Film, kjent for sine mange filmer fra Bergen.

Et barn står inntil en vegg el lignende, med ryggen mot de andre barna. Barnet som står inntil veggen roper grønt lys, da skal de andre bevege seg mot den som roper. Plutselig roper barnet rødt lys og snur seg fort rundt.


Førstemann kaster ballen mot veggen og hopper over den med bena ut til siden når den spretter i bakken. Den som står bak, fanger ballen og gjentar på samme måte. Hvis man ikke klarer å fange ballen, eller hoppe over, får man ett egg.


Hvis man får egg må man stille seg med ryggen inntil veggen. LenkeHåper at det er mange som husker de gode gamle sanglekene og mange andre regler, som ble brukt til leker ute i det fri. I våre dager er sporlek veldig populær, men vi hadde så mange andre leker som vi gledde oss til å være med på. Navneleken med navn Sara. Etter hvert som elevene får sitt eget navn tilbake, stiller de seg inntil veggen i klasserommet.


Nestemann skal da prøve å treffe vedkommende med ballen, mens den ved veggen skal prøve å unngå å bli truffet. Blir man truffet er man ute, dersom han klarer å unngå å bli truffet, er det tilbake i rekka igjen med egg. Gjemsel passer best om man har et stort hus med mange rom, eller en stor hage.


En deltager står med hodet mot veggen og teller høyt til mens de øvrige gjemmer seg.

Barnet roper så den som ikke har gjemt seg nå, den skal stå, og starter letingen. Den deltageren som først blir funnet står neste gang. Kast ballen mot veggen , klapp en gang, ta imot, kast mot veggen , klapp to ganger, ta i mot, kast mot veggen , klapp tre ganger, ta i mot - x 3. Hold den ene hånden inntil veggen , kast ballen over armen mot veggen , ta i mot. Da må alle stå helt stille og de som ikke klarer å stoppe så fort og som rører på seg etter at han har snudd seg, de må gå tilbake til startstreken. Slik fortsetter det til vinneren klarer å ta på veggen.


Fargeleken - Still opp slik som til Rødt og grønt lys. Nå står personen ved veggen med ansiktet mot de andre. Alternativ 3: Fest en horisontal planke til stenderne i veggen (det er vanligvis 60cm mellom stendere) og skru deretter veggfestet til planken med solide skruer. Maler du planken i samme farge som veggen kan resultatet bli veldig bra! Dette alternativet er å foretrekke i mange tilfeller.


Kunst bilder av medium. Speilet blir hengt opp med små skruer så speilet sitter helt inntil veggen , samt av sikkerhetsmessige årsaker så barnet ikke vil kunne skubbe til speilet nedenfora og derfor få det over seg. Det følger med dekknapper for å skjule skruene.


Bruksanvisning samt plugg, skruer og dekknapper følger med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg