fredag 3. februar 2017

Plante i kasser

En plantekasse (også kalt pallekarm) er en stabelbar ramme som finnes i to ulike størrelser. Høyden velger du etter hva du skal dyrke, og hvilken arbeidshøyde du ønsker. For salat og andre planter med små røtter holder det med en enkel karm.


For planter med et mer dyptgående rotsystem som for eksempel poteter trenger du to eller tre. Både Hilde Poppe, gartner i Plantasjen, og Tonje Bergh, planterådgiver i Plantmania, sier til Dinside at det kommer helt an på hva det er du skal plante.

For krydderurter holder det for eksempel med én, men skal du plante større planter som frukt og bær, kan det være en fordel med to kasser , sier Poppe. Med våre over 1butikker i ulike formater og et voksende antall mindre butikker nærmere befolkningen i Norge, Sverige og Finland fortsetter vi å jobbe for målet vårt: å berike folks liv med planter. Blåbærbusken liker best å være alene og de liker ikke å dele jordens næring med andre planter.


Derfor er blåbærbusken en helt genial plante å ha i en krukke. Hvis du allikevel velger å plante busken i be bør du ikke plante bunndekket tett på busken, men heller legge et lag bark flis rundt som også hjelper til å holde jorden fuktig. Hvilke planter kan du velge?


Nesten alle slags planter kan brukes i krukker, kasser og urner.

I en stor krukke kan du også velge en sammenplanting av ulike busker, sommerblomster, prydgress, krydderurter og stauder. Det vil bli perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på. Se det store online utvalget av Espalier og plantekasser hos BAUHAUS. God kvalitet til lave priser.


Kjøp Espalier og plantekasser her. Det er lurt å lage en spesialmiks i én eller flere kasser til svært næringskrevende planter som tomat, squash, sellerirot eller purre. Kukompost kan eventuelt byttes ut med markkompost eller bokhasi. De blir store og jeg tror røttene ville få litt liten plass, men de tåler å bli flyttet.


Mange spirea går sikkert og roser. Nå vet vi ikke hvordan klimaet er hos deg. Det spiller en stor rolle, og planter i kasser og potter er mye mer utsatt for frost enn de som står i bakken.


Jeg råder alle til å sette opp hvilken herdighetssone de bor i. Når du skal plante trær eller busker i krukker, er det lurt å plante tidlig på året. Helst på våren, slik at planten får en hel sesong på å etablere seg med et godt rotnett. Japansk blodlønn vokser sakte og er derfor godt egnet til en stor krukke.

Bruk også god jord og husk på gjødsle. Jeg vil nok anbefale to kasser i høyden for de fleste planter. Stort jordvolum gir jevnere fukt og næringsbalanse og dermed større sjangse for suksess. Men om du vil spare litt på innkjøp av pallekarmer og jord så kan du fint dyrke salat og mange av urtene med bare en høyde, og om du lar kassene stå på jord så kan jo plantene bruke jorden under i tillegg.


Ha på litt gjødsel når plantene begynner å produsere frukt, og ta bort nye grenskudd på tomatplanter når busken har vokst seg stor. Da vil planten prioritere frukt og ikke videre vekst. Vintergrønne planter i isolerte blomsterkasser vil bidra til grønne uterom sommer som vinter. Har kasser på verandaen og under kjøkkenvinduet i inngangspartiet her. Har noen slags kasser i sink på verandaen og vanlig under vinduet.


Pleier da også å ha potter på trappa med samme type blomster, Må innrømme det blir koselig her om sommeren. Faktisk litt som en rød stuga, så da er det jo viktig å ha blomster som passer til. Tomatplanter kan trives på en balkong eller terrasse, hvis det ikke er altfor vindfullt. Velg helst en tomatsort som blir en kompakt og tett plante og som gir småtomater eller cherrytomater – de modnes fort i vår korte sommer. Også ulike typer paprika og chilipepper kan egne seg i krukker og kasser.


For en drøm av en plantekasse! Den er dekorativ i seg selv, og har en liten hylle til utstyr (eller flere planter ) under. Fås kjøpt blant annet her.


Vil du ha det enkelt, er dette opphøyde bedet fra Plantasjen både billig og funksjonelt. Plantekasser kan selvsagt kjøpes ferdige, men det er ikke så vanskelig å bygge dem selv. Ellers er det ikke planta en eneste busk eller lagd noen form for bed noe sted. Vi fylte på et lass med jord i fjor for å få bedre plen, noe som hjalp på akkurat det, men å fylle nok jord til å kunne plante noe særlig annet rett på bakken vil bli en så stor kostnad at det er ganske urealistisk. Isolerte blomsterkasser fra Blomsterkasseriet er meget robuste og er ideele for planting av vintergrønne planter , små trær, busker, blomster m. I de større blomsterkassene har du et hav av plantemuligheter og kombinasjoner.


Isolerende elementer beskytter dine planter ved alle årstider. Mer enn nok for gode munnfuller i løpet av sommeren. Har du topp avling vil det ligge rundt 1-kg per kvadratmeter, sier Anders Nordrum fra Gjennestad gartneri til klikk.


Jordbærsesongen i hagen varer fra fellesferien starter og tre uker fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg