onsdag 29. juni 2016

Farge hus

Har du et lite hus , vil det virke større hvis du maler det i en lys farge. Store, ruvende hus vil virke enda større hvis de males lyse, og kan derfor med fordel males mørkere. Hvor passer lyse hus best? Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap.


Jotun ColourDesign er en fargevelger som gjør det enkelt å finne riktig farge til akkurat ditt hjem. Når man skal velge farge til husets fasade er det en del ting man bør tenke på.

En utendørsfarge er jo tross alt en farge man skal leve lenge med. Vi pleier å si at fargevalget du gjør på ditt hus , er naboens blikkfang. Derfor skal man både respektere omgivelser og husets stil når fargevalget skal tas.


Store variasjoner i det norske været setter høye krav til både farge og produkt, og Jotun legger store ressurser i testing og utvikling. Jotun tester sine malinger på spesielt værutsatte steder i Norge, og alle våre farger er nøye testet i vårt laboratorium, sier Sigve Fjelde. Farge som spesialområde 31.


Våre byer og tettstedet vokser, og arkitekturen og omgivelsene blir stadig mer komplekse. Hvem skal reetablere det vi mister?

Vi må satse på teamwork. En annen populær, men vanskelig, farge er rødt. I følge Sørensen er rødt den mest uegnede fargen å bruke ute. Grunnet høyt brekkfargeinnhold er dette, sammen med sterke gulfarger, den fargen som vil falme først.


Et hus som er beiset rødt med dekkbeis, vil kunne falme innen tre–fire år. Det er mange røde hus i Norge. Rødfarger egner seg godt både på tradisjonelle hus , funksjonalistiske hus fra 5o-tallet og til moderne arkitektur. Rødt er en snill farge mot det grønne i naturen. Velger du en mørk rødfarge, anbefaler vi å bruke hvite detaljer for å gi huset et friskt og imøtekommende preg.


En mørk, gulaktig grå tone. En go mørk gråtone for bruk utendørs, vil oppleves som lun og gyllen. Se hvilke fargevalg Andrea Gravningen gjorde i familien sitt nye hus. Nytt hus med grå vegger-Da vi kjøpte huset i høst, var alle veggene malt lysegrå.


Jeg liker det moderne og enkle, men jeg vil samtidig at det skal være koselig, forteller Andrea Gravningen. Derfor valgte jeg å tilføre mer farge i de ulike rommene. Skott diskret over til naboens hus og velg en farge som harmonerer.


Da blir ikke bare du selv, men alle i gaten glade. Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette.

Tenk på lyset og årstidene. Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. Røde og gule hus kan lett bli for fargesterke, og en flott grønnfarge blir sjelden like fin på huset som på prøven. Blått er en vanskelig farge. Det kan være fint på detaljer, for eksempel på en dør, supplerer Kristoffersen.


I funksjonalismen brukes en rekke farger på hus. Toetasjes hus hadde ofte ulike farge på etasjene. Ellers var avdempede, lite mettede farger brukt: blekgult, tomatrødt, eplegrønt, men også sterkere farger som sitrongult, oransje og skarp blått.


Ingenting er så vakkert som et kulørt hus i flott natur. Flere burde tørre å velge litt farge utendørs, alle må ikke ha grå hus ! Da er både røde og okergule hus populære her til lands, avslutter Klæboe Mørkve. Et godt valg til rød takstein og gyllen beiset trapp. Har du nytt hus , eller vil du skifte farge på boligen?


Det lønner seg å tenke godt igjennom hvilken farge du vil ha, før du løper i butikken. Hvilken farge ønsker du? Det første spørsmålet du bør stille deg, er hvilken farge du ønsker å male.


Detaljer som dette har alt å si for hvordan sluttresultatet blir når du skal bygge hus. Men å se en husmodell i katalogen og prøve å se for seg hvordan huset blir med andre eksteriørdetaljer, det er ikke lett. Derfor har VestlandsHus et verktøy som hjelper deg sette farge på ditt neste hus.


Også her til lands har grønne farger vært in en stund. Man legger best merke til det lyse på hus. Om fasaden er mørk og man ønsker en lys farge til dette, er det viktig at man nøye overveier hvilke deler av huset man vil fremheve, f. Vil man derimot skjule detaljer så kan de tones ned ved å velge samme farge som fasaden eller en litt mørkere farge.


Longyearbyen, fargesetting Grete Smedal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg