fredag 30. oktober 2015

Plante ut hortensia

Hortensia tar seg flott ut når flere står sammen. Avhengig av hvilken type du har, bør du plante de med til meters avstand. Du har sikkert sett at flotte, blomstrende hortensia er i salg fra tidlig vår til sein høst. Men hortensia er faktisk en høstblomstrende plante fra naturens side. Det finnes mange sorter hortensia , med ulike blomstringstider.


Noen blomstrer allerede fra juli måne mens andre setter blomst i august.

Overdådige og store blomsterklaser i en fargeskala fra hvit, lilla, rosa, og til himmelblå. Varianten vi kjøper tidlig på våren kalles stuehortensia, mens hagehortensiaen kommer i butikkene når det nærmer seg sommer. Når hortensia blomstrer er det ikke mange andre planter som kan konkurrere med den. Har svidd blader på andre inneovervintrede planter på den måten. Som så mye annet innen haging så er det ikke ett rett svar på det, rett og slett fordi det kommer an på hvilken plante man har, lokalt klima, og hvordan du tilrettelegger for planten.


Om temperaturen er rett så trives alltid plantene best ute, men er du for rask med å sette ut så blir plantene skadet. Når: Når avhenger av hvor og hva. Slik vil den gjerne ha det i stuen også.

Sett den i en temperatur på 10–grader. De kan settes lyst til de kan plantes ut i hagen når faren for frost er over på våren. Bruk hortensia - eller rhododendronjord ved planting, og vann rikelig før du setter planten i hullet. Vann regelmessig de første ukene etter planting. Rosa og blå hortensia kan endre farge avhengig av surhetsgraden i jorda.


Blå hortensia vil ikke ha kalk eller gjødsel som inneholder kalk. Velger du å plante den i direkte sol må den vannes ofte. Vanlige horteniaer kan også plante i blomsterkasse og plantekasser. Du kan også plante den direkte ut i hagen, der planten utvikler seg til en vakker busk. Oppvarming rett under vinduet går ut over holdbarheten.


De krever store mengder vann, og i ei varm stue må de nok få vann hver dag. Om potta kjennes lett ut , har de allerede for lite og må få vann med en gang. Den skal ha jevnt med vann og gjødsel i blomstringsperioden. Bruk gjødsel beregnet for surjords- planter ! Ved lav pH blir planten blå eller. Planten kan skifte farge.


Kjøpte meg flere hortensia planter i fjor. Syns at disse er ett syn Trodde at de ville komme like fine opp i år men det er ingen knupper som jeg kan se, og at det da ikke blir blomster i år.

De står grønne og fine men ingen blomster knupper å se Klippet disse ned rundt påsketider i år. Da stod masse visne greiner. Dette var kanskje galt.


Etter det tidspunktet blir det erfaringsvis ikke nattefrost her. Men om du har dem i potter, og har mulighet for å ta dem inn om det er meldt nattefrost, så setter du dem ut nå, og følger med på værmeldinga. Det er ingen kunst å skape en bugnende oase også i skyggen, det handler bare om å plukke ut de riktige plantene. Det har jeg gjort med mine.


Den største feilen folk gjør er å sette planter som er skapt for sollys, i skyggen. Det er heller ikke mer krevende å stelle plantene som står i skyggen, nesten tvert i mot. Hvis din plante hænger med bladene, eller hvis den har blomster, der hænger, så er det tegn på, at du ikke har vandet nok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg