fredag 22. februar 2019

Redusert stilling små barn

Redusert stilling små barn

Finn din drømmejobb i dag. Når den avtalte perioden med redusert arbeidstid er over, har arbeidstakeren rett og plikt til å gå tilbake til opprinnelig stillingsandel. Hvis forholdene som lå til grunn for retten til redusert arbeidstid faller bort, har arbeidstakeren normalt plikt til å gå tilbake til opprinnelig stilling , selv om den avtalte perioden ikke er over. Begrunnelsen for å søke om redusert arbeidstid var fordi hun ikke vil klare å hente barnet i barnehagen annenhver uke da hun blir satt opp på sene vakter. Hun ønsker å kunne avslutte jobben senest kl.


Utifra hva jeg har forstått så har man omtrent rett til å jobbe redusert (f eks ) når barna er små. Mener å ha hørt at dette gjelder til ungene er 8-år og dersom det ikke er til stor ulempe for arb. Men hvordan stiller dette seg ved et jobb-bytte?


Har 1 fast stilling men permisjon slik at jeg jobber. For tjener du over grensen for det Folketrygden gir deg, selv etter kutt til prosent stilling , så taper du ingenting. Det krever en lønn på drøyt 800. Jobber du redusert for å være hjemme med barn under seks år er du litt heldigere stilt. Foreldre med barn under år anses uten videre å ha behov for å få redusert arbeidsti dersom de ber om det.


De trenger med andre ord ikke å begrunne behovet nærmere. Praksis når det gjelder små barn. Alle de kommunale lederne som ble intervjuet ga ansatte rett til redusert arbeidstid når årsaken var omsorg for små barn.


De fleste hadde en praksis som ga rett til å jobbe redusert frem til barna kom i skolealder, og noen frem til barna er blitt store nok til å gå alene til og fra skolen. Kanskje skyldes dette omsorgen for små barn , gamle foreldre, ønske om mer egenti egen helse eller sykdom i familien. Trodde man hadde rett til å søke redusert stilling ( type permisjon) før barnet var tre år, jeg gjorde det med alle mine tre barn. Nå lot det seg gjøre på min arbeidsplass, men mener dette var en rettighet, ikke sikkert det er det nå. Merk at rett til redusert arbeidstid etter denne bestemmelsen ikke innebærer at arbeidstakeren går over til redusert stilling.


Det er kun arbeidstiden innenfor den samme stillingsprosent som reduseres. Bestemmelsen gir ikke rett til økonomisk kompensasjon. Lønnen vil bli redusert tilsvarende arbeidstidsreduksjonen. Hvordan søker man og hvem skal ha det?


Er dette noe man har krav på? Retten til redusert arbeidstid gjelder for alle med små barn , men det forutsetter at det ikke er til vesentlig ulempe for virksomheten. Stillingsprosenten din vil fremdeles være 1, selv om arbeidstida og lønna reduseres.


Redusert stilling små barn

Ifølge arbeidsmiljølovens paragraf noenogførti (tror jeg det var) har du faktisk rett på redusert arbeidstid en periode pga små barn , dersom det ikke er til stor ulempe for arbeidsgiver. Arbeidsgiver kan altså nekte. Jeg sa vel fra om det alt i intervjuet den gangen jeg begynte i 1 stilling med to små barn hjemme, men det var ikke noe problem.


Du skriver bare at du på grunn av omsorg for små barn (født da og da) søker om å få redusert din stilling til den prosenten du ønsker. Hvis du vet hvor lenge du vil ha redusert stilling skriver du det, ellers lar du det stå åpent. Du har rett på redusert stilling fram til minstemann fyller år. Den vanligste situasjonen er at folk søker redusert arbeidstid fordi de har små barn , og ikke klarer å ha en full stilling på grunn av omsorgsoppgavene hjemme.


Redusert stilling små barn

Sykdom eller andre tunge omsorgsoppgaver i nærmeste familie er andre typiske situasjoner. Vesentlig ulempe foreligger lettere for ledere og ansatte med nøkkelfunksjoner. Størrelsen på virksomheten er avgjørende. Små virksomheter er mer sårbare for fravær.


Det viktigste formålet med lovbestemmelsen om redusert arbeidstid av vektige velferdsgrunner er nettopp foreldres behov og ønske om å være sammen med barna. Erfaringen viser at foreldre med barn under år, anses å ha vektig grunn. Ulempene for en arbeidsgiver må være ganske betydelige for at du skal nektes redusert arbeidstid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg