mandag 17. februar 2020

Stor svart bille

Effektiv insektfjerning. Finn laveste nettpris her. Stor melbille lever utendørs i Norge nord til Trøndelag. Billen blir tiltrukket av lys. Innendørs finnes stor melbille oftest hvor det oppbevares korn, mel eller lignende varer, slik som i møller, siloer og bakerier.


Slik bidrar biller med viktige økosystemtjenester, selv om det ikke er lett å vurdere den økonomisk verdien av dette.

I Norge er det funnet ca. Dekkvingene har dype, tydelige lengdestriper. Bakleggene har tre tverr-ribber.


Denne arten var tidligere svært vanlig i kulturlandskapet men har dessverre gått mye tilbake. Den har en flekkvis utbredelse i Sør-Norge og er knyttet til bebyggelse. Som larve lever husbukken av tørt trevirke fra bartrær og kan spise splintved av furu, og hele trestokker av gran. Hvordan ser en stor melbille ut?


De er gulbrune i fargen og kan bli opptil mm lange.

Hvis man kommer til å klemme på en stor rovbille, kan den selvfølgelig komme til å bite fra seg med de sterke kinnplatene sine. Forkroppen er svart og bakkroppen er brun. Forholdene innendørs i Europa ligner deres opprinnelige klima, hvor det er varmt og tørt. Næring består i hovedsak av matsmuler, hud og hår. Brun pelsbille kan gjøre stor skade på pels og skinn, samt på tekstiler av ull.


Grønn praktbille, billeart i familien praktbiller. En 5–mm smalt avlang art med metallglinsende grønn farge som hos noen individer kan slå over i blått, fiolett eller svart. Larvene gnager små huller i tøyet. Den er utbredt over hele landet og påtreffes i bladverket av vier og bjørk, eller på nylig døde grener av løvtrær der eggene legges. Les denne saken på UiOs nettsider.


Brachyleptura maculicornis ssp. Svart teppe biller ikke bite eller stikke, slik at de ikke utgjør noen direkte fare for helsen din. Oversiden er mest svart , men undersiden er mørk blå eller fiolett. Geotrupes stercorarius er en stor, svart bille , og den største norske tordivelen.


Liten svart mustasje. Stor svart granbarbel (Monochamus sartor) - litt større enn størrelsen på nærstående. Torso har en liten brun fargetone.

Kvinne og mann kan skilles visuelt. De mannlige individer på elytra har en tverrgående innrykk, dekket med en prikkende grønn fargetone. Den svarte billen losjer seg inn elementer av teppefibrene, gardiner, sengetøy og skap. Forebygging av svart bille infestation er en enkel prosess som innebærer en grundig rengjøring av alle berørte områder og behandling med stoff sikker plantevernmiddel. Mellom billene er det stor variasjon, både i storleik og utsjånad.


Storleiken varierer frå til cm. Kroppen kan ha mange fargar. Brunt og svart er vanlegast, men nokre artar har sterke fargar i gult, raudt eller grønt.


Melbillens larver er kjent som melormer som dyrkes og selges til mating av innendørs planter og dyr. Den store melbilles naturlige levested er fuglereder der larvene bl. Raka nettopp løv i hagen, og i min store iver oppdaga jeg en stor svart bille. Lenge siden jeg har sett en tordivel tenkte jeg, og plukka den opp. Dett skjedde oppe på fjellet over tregrensen, i et fjellterreng med veldig kortvokst vegetasjon (2cm) i sør-Trøndelag fylke i Tydal.


Jeg fikk ikke sett så nøye på den siden det gjorde vondt og jeg slo den bort som en refleks. Det er siste gang jeg rørte en slik en!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg