onsdag 30. desember 2020

Velge farge på huset

Mange som skal male huset , har noen tanker om hva slags farge de kan tenke seg. Det man ofte ikke tenker over, er at det kan være smart å tenke over om man ønsker en lys eller mørk farge , før man bestemmer selve fargen. Lyse og mørke farger styrer nemlig i stor grad hvordan huset oppfattes, som igjen styres av omgivelsene rundt.


Altaner, balkonger, verandaer og tilbaketrukne deler av huset , bør fortrinnsvis holdes i husets veggfarge. Da harmonerer de best med huset , uten og stykke det opp.

Ingen regel uten unntak. Her har eieren ønsket å fremheve verandaen og har derfor valgt en annen farge på altanen. Den gir huset tyngde og ankrer det til grunnen. Butinox Futura Grunnmur er utviklet for bruk på sokkeletasjer og grunnmur, og gir en silkematt overflate som er lett å rengjøre. Det er lurt å male vinduene i grunnmuren i samme farge som muren.


Kontraster i grunnmuren vil få det til å se ut som huset står på klosser eller påler. Jotun ColourDesign er en fargevelger som gjør det enkelt å finne riktig farge til akkurat ditt hjem.

Er du usikker på hvilken farge du skal velge og ønsker. Man legger best merke til det lyse på hus. Om fasaden er mørk og man ønsker en lys farge til dette, er det viktig at man nøye overveier hvilke deler av huset man vil fremheve, f. Vil man derimot skjule detaljer så kan de tones ned ved å velge samme farge som fasaden eller en litt mørkere farge. Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.


Tips for å velge riktig husfarge: Mal opp prøver og studer dem utendørs til ulike tider av døgnet. Husk at fargene virker lysere og sterkere når de males på hele veggen. Ta hensyn til nabohusene. Velg farge som enten er ton-i-ton, nyanselike eller som står godt til nabolagets farger. Fordelen med å velge farge på huset ? Vi vet at mennesket har det best i omgivelser med farge på.


Det helt fargeløse kan gjerne gjøre oss nedstemte og urolige. De kan gjøre oss rolige og avslappede, oppstemte og glade, men også stressede og urolige. Farger setter følelsene i sving! Her er den ultimate guiden til hvordan velge riktig utendørsfarge!


Når man skal velge farge til husets fasade er det en del ting man bør tenke på.

En utendørsfarge er jo tross alt en farge man skal leve lenge med. Vi pleier å si at fargevalget du gjør på ditt hus, er naboens blikkfang. I tettbebygde strøk vil naboen din se huset ditt oftere enn deg selv, og det er viktig at fargene ikke slår hverandre ihjel.


Husets omgivelser er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge på huset. Men er det egentlig lurt å male huset sitt i en farge som skiller seg ut, eller bør man velge mer tradisjonelt? Hvis du ikke har planer om å selge huset , før det er på tide med et nytt malingsstrøk, kan du male huset i akkurat den fargen du liker best, så lenge den passer noegnlunde greit inn i nabolaget. Lyse farger gjør at huset virker større. Er det mye skog rundt bør du velge en farge som står fint til naturen og vegetasjonen, som Tjærebrun, Brunsvart eller Grå Skifer.


Ligger huset nærme en trafikkert vei kan det være lurt å ta hensyn til eksos og sot, og velge en mørk farge , sier Maxbo-eksperten. Ditt hus er jo naboens blikkfang. I våre fargekartet har vi samlet de mest populære og trygge utendørsfargene, for å gjøre valget litt enklere og tryggere for deg, som igjen gir deg trygghet. Ved hjelp av maling og farger, kan du påvirke om huset ditt oppleves som klassisk og stilrent, eller mer sjarmerende og tiltalende. Hva med ny farge på huset ? Når du skal endre farge på huset trenger du to strøk maling eller dekkbeis.


To strøk kan høres veldig tidkrevende ut, men idag finnes det produkter som tørker fort også utvendig, slik at du kan ta en vegg to strøk på en dag (hvis været tilsier det) Og de produktene som tørker fort er faktisk de beste. Det eneste du skal gjøre, er å ta et bilde av det du skal ha malt, og deretter velge en farge i appen. Når du har pekt på området som skal males på bildet, skifter appen automatisk ut den opprinnelige fargen med den nye. Maler like bra ute som inne – i all slags vær.


Skal du male husvegg eller vinduer utvendig, er appen til stor hjelp. Det er fint å bruke flere farger på et hus, for eksempel kan tre farger skape en god harmoni. Du kan bruke farge for å fremheve og skjule detaljer, for eksempel vil sorte detaljer ramme huset inn, mens hvite detaljer gir en klassisk tilnærming. Det kan være smart å prøve fargen på en plankebit før du setter i gang med malingsjobben.


Hun synes det er viktig at folk velger farge etter hva som kler huset og omgivelsene. Ta et skritt tilbake og se på hva huset ditt blir sett i sammenheng me sier hun og tenker på nabohuset, omgivelsene og landskapet. Kanskje har du en tanke om at huset ditt skal forsvinne litt inn i naturen rundt deg, sier hun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg