tirsdag 14. april 2020

Valnøtt i norge

Valnøtt blir også plantet som prydtre. I Norge finnes det enkelte trær nordover til Nord-Trøndelag. I Sogn finnes det et tre som er over m høyt. Men det meste dyrkes for valnøtter. Også i Norge har den vært dyrket i hundrevis av år, og på steder med særlig gunstig klima, kan man høste modne frukter år om annet.


Amerikansk valnøtt vokser i Nord-Amerika, særlig i det østlige USA.

Yteveden er grågull i fargen, mens kjerneveden er sjokoladebrun med et blålig til fiolett skjær. Veden har grove porer. I USA er amerikansk valnøtt mest blitt brukt til finere møbler og paneler.


Av og til kan man finne vanlig valnøtt i handelen i Norge , mens i Sverige og Danmark er feks. Tre som blir opptil meter høyt og meter vidt, sjelden i nærheten av så stort i Norge. Ikke like problemfritt som mange andre nøttetrær, kan være frostskjør. Bruker opptil år på å bygge opp større avlinger.


Tørkede nøtter kan lagres opptil år. VALNØTT : Det vitenskapelige slektsnavnet på valnøtt , Juglans, stammer fra de latinske lupiter (Jupiter) og glans (eikenøtt), og betyr således Jupiters eikenøtt.

Mandel, kokosnøtt og valnøtt er steinfrukter. Mandelen har en hårete hinne utenfor steinkjernen. Kokosnøtten er trådaktig ytterst mens valnøtten har et saftig lag ytterst. Peanøtt er et frø i en belgfrukt. Frøet ligger inne i en belg (kapsel) som er hard som tre og vokser under jorda.


Det skapes ikke kun vakre møbler i valnøtt , men møblene er også i høy kvalitet og holder lenge. Med valnøttmøbler tilføs innredningen naturlig et harmonisk og klassisk preg, men du finner møblene innenfor mange forskjellige stilarter. Vi lager anneks, uteboder og møbler. Våre produkter er bygd i Norge for norske forhold. God design og kvalitet som varer i generasjoner.


Hvor nordgrensen går, vet jeg ikke. Ved UMB har de hatt en hovedoppgave (eller fler ?) på valnøtt i Norge Hos meg blir det nøtter ca. I Norge blir arten av og til plantet på Sør-og Vestlandet.


Svartvalnøtt skiller ut et allelopatisk stoff, juglon, som gjør at enkelte andre treslag ikke kan vokse i nærheten. Blant arter som ikke tåler svartvalnøtt er papirbjørk, rødfuru, weymouthfuru, furu og eple. Dette er ypperlig valnøtt i fra Tyrkia meget tett og sterk kvalitet som egner seg godt for å bygge stokk på brytevåpen og pene bolt rifler. Emnene er tørket i min år.


Gå til vår nettbutikk for bestilling og flere emner.

Handle raskt og enkelt med hjemlevering til hele Norge. Her finner du klimasonene i ditt fylke. Det meste som lagerføres er i fallende bredder – det vil si at bredden på planken er optimalisert ut i fra stokken den den kommer i fra. Kährs Luxury Tiles er en serie vinylgulv som er laget for hverdagen.


De har det vakre og naturlige utseendet til tre og stein og kommer i mange forskjellige farger. Hos Tarkett finner du rett gulvløsning til deg som proffkunde, eller privatperson. Vi har parkettgulv, vinylgulv på rull og i plankeformat, LVT, homogene vinylgulv.


I dag er det Tore Seim som driver planteskolen. En planteskole som ligger i Mysen i Østfold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg